About Me

My photo
Daughter, Sister, Wife, Mother

Thursday, December 15, 2011

;)

Salam..

Entry kali ni bersiaran dari Dewan di Chalet Purnama Beach Resort, Pulau Pangkor. Buat apa di sini? Seperti biasa, berkursus yang tak habis-habis.. Tapi kursus ni seronok sebab ada masanya kami boleh buat aktiviti sendiri.

Semalam kami sempat pusing-pusing pulau dan bersnokelling, sangat seronok. Gambar bakal diupload kemudian.

Hari ni planning nya akan bershopping di sekitar pulau.

P/S : Entry ni sekadar update.. Hehehe.. Ok nanti update yang betul-betul. ;)

Sunday, November 27, 2011

Apa-Apa Pun Yang Kita Buat Yang Penting Kena FOCUS.. :)

Salam!

Huii.. Panjang kemain kan tajuk entry kali ni.. Hehehe.. :D Ini angkara cerita sewaktu berkursus di Cameron Highland la.. :) Sewaktu di sana kami bertiga ditetapkan dalam satu bilik. Saya dah Farah Shazwani memang dah berjanji nak sebilik, dan kemudian ditambah seorang lagi kakak, iaitu Kak Iena.

Bestnya tentang Kak Iena ni, dia ni lebih tua dari kami berdua, tapi dia berjiwa muda bak kata Hafiz Bahari la.. Hehehe.. Satu yang paling menarik, dia suka ulangkan ayat "Apa-apa pun kita buat yang penting kena FOKUS.." Macam semua tahu la kan, bila dalam kursus kita kena ikut jadual yang agak pack, jadi agak terkejar-kejar buat itu dan ini..

Dan yang paling best, Kak Iena ni memang sporting habes! :) Actually ni kali pertama kami betul-betul beramah mesra tapi bila dengan dia, dah macam lama sangat kenal.. Dan terus terang saya sangat sukakan orang macam ni.. :)

To Kak Iena : Looking forward nak tunggu next Kursus di Pulau Pangkor untuk sebilik dengan akak.. :)

Ni saya cilok dari FB Kak Iena..

Dia sangat suka kan gambar ni, sebab gambar ni dia letakkan sebagai Profile Picture ( gambar yang di snap sewaktu dalam ladang strawberry di Cameron Highland )

P/S : Kak Iena, jangan marah eh post entry tentang akak... Hehehe..

Saturday, November 26, 2011

Penatnya!!

Salam... :)

Sorry dah lama tak update blog.. Sorry sangat! Tapi seriously saya betul-betul penat, malah sangat penat! Minggu lepas saya ada kursus di Cameron Highland 3 hari, semalam pula baru balik dari Port Dickson selepas kursus yang juga 3 hari.. 2 minggu lagi di Pangkor pula.. Hohhh! Betul-betul memerlukan ketahanan fizikal dan mental!

Tapi, jangan mengeluh, sebab kerja ini yang ditunggu-tunggu.. Kerja ini yang di apply berkali-kali, dan di akhir sekali dengan bangganya menandatangani "Saya yang menurut perintah" makanya... Harus sabar dan teguh dengan semua ini..

Sebenarnya seronok pergi berkursus ni, cuma selang masa nya terlalu dekat.. Dan kasihan Naveed, tapi bila dilihat dari sudut positifnya, sekarang Naveed dah boleh berdikari! Mungkin sebab bila dengan mama, dia banyak dimanjakan.. Tapi cara didikan papa lebih tegas.. :)

Contohnya, sewaktu balik dari kursus semalam, saya dikejutkan oleh Naveed yang dah tak perlu pakai pampers! Malam semalam pun tidur tanpa pakai pampers dan dia tidak kencing atas katil! Huhuhu.. Padahal cuma 3 hari saja saya pergi..

Encik Suami cakap, mereka bakal kejutkan saya dengan 'pembaharuan' baru pula nanti.. Aduhaii.. Ape la lagi 2 beranak ni buat setiadaan saya di rumah... :)

Thursday, November 17, 2011

Harapan Saya..

Salam..

Hai! Sorry sebab lama tak update.. Busy la.. Tuntutan kerja yang buat kan saya terpaksa membataskan diri dari berblogging..

Lumrah bila menjadi ibu, kita mahukan yang terbaik untuk anak kita.. Oh, saya juga tak terkecuali.. Kadang-kadang saya ingatkan diri saya, jangan sampai memberi tekanan kepada Ahmad Naveed Ali Danial.. Tapi, kita manusia ni tak lari dari mencari kesempurnaan kan?

Hehehe.. Sometimes kita rasa kita tak mintak banyak, cuma a few little things tapi tanpa kita sedari, that little things yang kita kumpul tu dah bertambah-tambah jadi banyak!!!!!

Untuk anak nan sorang ni, terlalu banyak harapan saya. Tapi Encik Suami cakap semua tu impian saya, bukannya impian Naveed..

Antaranya :

- Saya mahukan dia pandai bermain piano. Walaupun tidak sehebat Maxim, tapi saya masih mahu dia pandai bermain piano.

- Saya mahukan dia pandai menari. Hahaha.. Kelakar plak rasa, tapi saya rasa menari tu bukanlah sesuatu yang tidak baik.

P/S : Akhirnya, tak kisah lah apa pun pilihan yang bakal Naveed pilih nanti, saya tetap akan sentiasa ada dan menyokong! :)

Wednesday, November 9, 2011

Pernah Tak..?

Dearie..

Pernah tak korang rasa, idea datang mencurah-curah untuk menulis tapi bila nak start menulis je, korang terpaku lama depan monitor..?

Pernah tak korang rasa semua yang berlaku, sayang je kalau tak bercerita tentang nya tapi bila masa nak update, tiba-tiba some techinical problems happens?

Pernah tak korang tengok balik gambar dalam folder and terasa sayang nya tak update tentang itu, tentang ini..?

Huhhhhh~!!!! Yup. It's happen to me.. Dah tak mo cakap banyak sebab masih dalam mood bercuti raya haji ni.. Hehehe :D

P/S : Till the next entry ye.. :)

Wednesday, November 2, 2011

Naveed Oh Naveed..


Salam..

Nite! Been while since the day i posted the last entry.. Mencari kekuatan balik untuk menulis, juga mencari 'sesuatu' yang dah hilang.. My passion to write! Duh!!

Naveed hari ni dah pun berusia 3 tahun 4 bulan.. Here's the recap untuk semua yang telah terjadi yang buatkan jantung saya hampir berhenti berdegup..

  • Masa less than 3 bulan, kene bawak pergi Wad Kecemasan sebab suspect ade asma dan dia susah nak bernafas, but rupa-rupanya false alarm je..
  • Masa age 3 bulan, dia jatuh katil tapi selamba je tak nangis, macam tak ada pape jadi, tidur dengan sungguh lena sekali!
  • Umur lebih kurang 7 atau 8 bulan, saya jatuh tangga waktu tengah dukung dia, sebenarnya i missed the steps.. 2 anak tangga dan juga terkejutkan ada orang yang memakai telekung berlari ( yang saya sangka hantu ) waktu kami tinggal di rumah lama ( apartment ).
  • Umur 1 tahun lebih, dia main dengan pengorek telinga dan cederakan telinga sendiri, berdarah dan saya terpaksa refer kepada doktor pakar ENT ( Ears,Nose,Throat ) and bernasib baik sebab tak kena gegendang telinga, cuma luaran telinga yang nipis sahaja..
  • Masa umur 2 tahun, almost 3 tahun, di masukkan ke wad sebab food poisoning..
  • Masa umur 3 tahun, dia sumbatkan tisu ke dalam lubang hidung dia, dengan alasan nak lap hingus dan terpaksa saya kejarkan ke wad kecemasan waktu pukul 12 tengahmalam.
  • Dan terbaru, balik dari taska dengan bahagian dalam mata yang berdarah sebab kawan cucuk atau dia sendiri yang tercucuk mata sebab main dengan pensel.
Saya cakap pada Encik Suami, nak tunggu Naveed ni besar saya rasa saya mati dulu sebab terkejut dengan macam-macam hal yang dia buat.. Encik Suami cuma tersenyum dan cakap, " Jangan mati dulu, tunggu lah dia besar, awak tak nak tengok ke kelakuan dia bila besar nanti.." Oh..Encik Suami!!!

Thursday, October 27, 2011

Bukan Tak Mahu..

Salam..

Untuk kali pertama setelah berminggu-minggu blog ni tak di update.. 1001 alasan sudah tersedia, kenapa, mengapa, bagaimana dan bila kepada soalan, MENGAPA BLOG NI SUDAH LAMA TIDAK DIUPDATE?

Entah, secara tepatnya saya tak jumpa satu pun jawapan yang tepat.. Ataupun berjauh hati mungkin.. Kenapa? Dua minggu lepas saya berkobar-kobar menunggu 'jawapan' untuk 'persoalan' saya yang sangat besar.. Tapi ternyata saya tidak mendapat berita gembira daripada persoalan itu.. Tak mengapalah, ada rezeki lain mungkin..

Saya sendiri tak menyangka yang kesan daripada itu, buatkan hidup saya rasa serba serbi kurang.. Serba serbi tak lengkap.

"Ya Allah, tabahkanlah hatiku agar belajar menerima setiap ketentuan-Mu dengan hati yang terbuka.. Dan YAKIN bahawa akan sentiasa ada rezeki lain yang kau turunkan untukku... "


The left side result yang buat mood saya swings and rasa tak tentu arah ni.. :(

Monday, September 19, 2011

Kami Dah Tak Ada Sefahaman Lagi..


Salam..

Oh, by the way entry kali ni agak berbaur rasa kurang senang.. Heheh :D Bukan apa, ini jawapan biasa yang kita dengar dari semua pasangan yang nak berpisah, atau mungkin lebih tepatnya, malas nak jawab dengan panjang lebar soalan dari semua orang..

Dalam banyak kes penceraian yang saya ambil tahu, saya suka jawapan dari Atilia, "Biarlah hanya saya dan dia saja yang tahu, saya tahu dia masih sayangkan saya, saya juga sayangkan dia.." Iye kerana rahsia perkahwinan kita hanya kita dan pasangan sahaja yang layak tahu..

Entah, hanya DIA yang tahu soal ketentuan JODOH.. Itu urusan DIA, mungkin sudah DIA tetapkan bahawa jodoh mereka tidak panjang, bukan seumur hidup mereka bersama, tapi alasan yang mereka berikan, entah bagi saya sangat tak releven..

Sefahaman adalah sesuatu yang subjektif.. Sukar untuk kita capai kata sepakat, apatah lagi kalau ianya melibatkan dua hati, dua jiwa dan dua fikiran. Pastinya sukar..

Just wanna share here, kalau la terlintas di hati sesiapa yang sudah berkahwin, membaca entry ini, lakukan ini ye.. :

  • First, listkan semua kebaikan dia, yang pernah dia taburkan sepanjang usia perkahwinan kalian.
  • Second, fikirkan akan nasib anak-anak. Harus tinggal bersama siapa selepas ini, emosi dan perasaan mereka.
  • Third, sudah hilang kah terus segala kenangan manis antara kalian?
  • Forth, imbas kembali saat pertama kalian diijab dan kabulkan sebagai suami dan isteri
  • Fifth, semoga penceraian bukanlah jalan terakhir yang harus kita ambil..
Semoga semua yang sudah berkahwin akan terus bersama sehingga ke hembusan nafas yang terakhir..

P/S : Naveed dalam proses pembaikan dari DEMAM.. Nanti akan saya storykan tentang itu..
P/S II : Saya sendiri dalam proses pembaikan 'refresh' diri yang penat pulang dari kampung, juga akan saya storykan tentang itu nanti.. :)


Wednesday, September 14, 2011

Google Gravity, Dah Cuba??

Salam and hai!!!!!!

Kemain eksaited nye.. Heheh.. Tak ade la.. Saje je menceriakan diri di kala tengahari yang macam nampak nak hujan ni.. Tunggu masa je nie..

Oh by the way, lupa pulak.. Dah pernah tak cube GOOGLE GRAVITY? Ahaa.. Kalau belum cuba, boleh la try.. Ni untuk di kala kebosanan melanda, memang best.. Cool je..

Cara-caranya? Alaa.. Funcion still sama macam Google biasa jugak, cuma ianya LEBIH COOL....

Ok Mula-mula bukak website ni.. KLIK SINI... Dah??? Ok Bila mana je cursor jalan, dengan serta merta semua tulisan jatuh berderai.. Hehehe.. Cool kan? Then, jangan tak tahu, kamu boleh search apa saja walaupun dah macam tu keadaannya.. Contoh seperti di bawah ini :

Mula-mula bukak URL ni dulu.. Macam google biasa je kan?? Tak ada ape-ape kan??

Bila je dah berjalan mouse, terus semua jatuh ke bumi.. :)

See, tersembam ke bumi terus kan?? Kan??

Walaupun dah macam ni, still boleh search macam-macam tau!! :)

Dan, ianya boleh berfungsi macam Google biasa tau... Oh ye, Klik untuk tumbesar gambar yang sehat ye.. :)

Monday, September 12, 2011

Andainya Dia Pergi Dulu..


Salam untuk semua..

Dalam hubungan suami isteri, tipulah kalau tak pernah ada sengketa, tak pernah ada jerit menjerit, tak pernah ada terguris rasa. Dan kadang-kadang tanpa kita sedar, punca pergaduhan nya cuma masalah 'turn siapa yang patut buat susu anak..' Hahaha.. Seriously, bila di kenang-kenang balik, saya selalu tergelak sendiri..

Sejak akhir-akhir ni, saya terfikir, apa bakal terjadi pada saya andainya dia pergi dulu sebelum saya.. Pastinya saya akan jadi orang yang paling kelam-kabut, kerana selalunya dia yang akan cool tak kira apa pun keadaan nya.. Boleh dikatakan semua urusan bank, pembayaran bil semuanya dia yang uruskan, saya langsung tak ambil tahu, yang saya tahu kalau transfer duit dari account bila buat pembelian online.. Hahah!

Kalau urusan tentang kereta, lagi lah out yang saya tahu cuma isikan minyak kereta, that's all, nak check minyak hitam ke, nak check air ke, langsung saya tak tahu!

Menjadi suami isteri selalu nya kita berkongsi tanggungjawab, yess and in my marriage itu pun yang berlaku. Encik Hubby tolong memasak, bila saya lipat baju. Encik Hubby sidai baju bila saya memasak.. And most of the time, semuanya kami buat bersama..

Dan kalau janji Tuhan itu memisahkan kami berdua, biarlah saya pergi dulu sebelum dia, kerana tanpa dia saya belum pasti mampu BERDIRI apatah lagi BERLARI..

"Ya Allah, jadikanlah jodoh kami ini berkekalan bukan sahaja di dunia tetapi juga di Jannah-Mu.. "

Naveed Warded

Salam to all..

Actually cerita tentang Naveed warded ni dah berbulan lepas, malah sebelum puasa lagi, tapi entah lah tak ada mood nak update tentang tu, sekarang bila godek-godek balik gambar dalam pc, baru terasa nak update.. Menjaga anak yang sakit kat hospital memang mencabar, untuk saya yang cuma berkampung di hospital selama 3 hari pun dah terasa 'azab' nya, apatah lagi ibu-ibu yang terpaksa menemani anak berbulan-bulan lamanya ataupun repeatation datang ke hospital dan warded.

Pluss Naveed warded kerana cirit birit + muntah-muntah, so memang sangat susah. Dia seorang kanak-kanak yang aktif, so bila dia kene baring je dalam katil hospital memang la kesian. Dengan drip yang on 24 jam, dan pergerakan yang terbatas, so totally sangat-sangat kesian. Jadi waktu Encik Hubby datang bawa barang, saya suruh bawakan sekali laptop, at least dia boleh main game.
Boleh buat peace pulak!

Second attempt.. :)

Tengok tangan tu, ni baru lepas mandi, so drip cabut sekejap.

Tangan tak boleh gerak.. :(

Favourite game Naveed.

Katil kanak-kanak yang kecil molek

Gamer sebelah tangan

Ni hari pertama, betul-betul lembik!

Tukar yang baru sebab tercabut lepas dia meronta..
Ni yang lama.. Tengok jarum tu..

Cadar yang penuh dengan darah..

Sepanjang masa di sana, bayangkan lah saya tidur dalam katil comel molek tu.. Naveed tak nak tidur dalam tu kalau saya tak tidur sama, minta dengan nurse tukar katil besar pulak, diorang cakap nanti takut anak jatuh katil, jadi penyudahnya selama 2 malam tidur di hospital, saya pulang dengan membawa penyakit baru, iaitu SAKIT PINGGANG..

Apa-apa pun, saya harap agar saya tak lagi melalui waktu-waktu macam ni, menjaga anak sakit di hospital kerana saya lebih rela gantikan tempat dia.. :)

P/S : You means my world, Ahmad Naveed Ali Danial.. :)

Sunday, September 11, 2011

Dah Cuba Blogger Interface Baru?

Hai again!

Ada sesiapa yang dah cuba ke? Saya tahu ini dah lama, tapi kan saya tak berapa suka la.. Saya lebih suka yang lama.. Heheh.. OK, that's all..

P/S : Saja nak jadi Kak Nam je.. :)

Selamat Hari Raya Aidil Fitri :)


Salam untuk semua..

Rasanya masih belum terlambat untuk saya ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Fitri kepada semua umat Islam.. Sesungguhnya Aidil Fitri merupakan hari kemenangan untuk kita semua!

Kenapa baru sekarang? Entah la.. Mungkin kerana sebelum raya agak sibuk dengan kerja-kerja office yang harus di settle kan sebelum bercuti + selepas raya sibuk dengan aktiviti raya nya.. Dan.. Sekarang lah baru ada masa senggang untuk update blog ni..

Oh, cerita tentang raya kali ni, saya langsung tak dapat hatta sekeping kad raya pun! Sadis tak? Huhu.. Entah lah mungkin kerana sekarang dah lagi senang kot. Kat Facebook sendiri dah ada application untuk E-card Raya.. Zaman sekarang ni, kalau tak ucap raya melalui Facebook, pastinya melalui message. Huh! Jangan kata orang yang nak menghantar kad raya la, saya sendiri dah beli 2 keping kad raya yang selalunya menjadi kebiasaan untuk saya titipkan untuk keluarga saya dan keluarga mertua, tapi oleh sebab sibuk dengan macam-macam hal dan tak ada masa untuk ke Pejabat Pos, akhirnya kad raya tu tak berhantar hinggalah ke hari ini!

Rindukan zaman sekolah dulu, siap berlumba-lumba nak tengok siapa paling banyak dapat kad raya.. Waktu tu saya selalu cemburukan sepupu saya yang duduk kat sebelah rumah, almaklumlah dia comel, setiap tahun berpuluh-puluh keping kad raya yang akan dia dapat dari secret admire.. Huhuu..

Zaman Naveed membesar nanti, harap-harap amalan tradisi ini masih lagi ada, sebab saya masih mahu Naveed rasakan seronok nya menulis kad raya, menanti posmen untuk tengok siapa yang balas kad raya kita.. :)

Tahun ni, tahun yang boleh dikatakan agak banyak kami berhabis, dari langsir ke balang kuih, semua nya baru. Dan sebenarnya langsir pun bukanlah tiap-tiap tahun tukar, cuma beli untuk pastikan cantik sikit dari yang sedia ada tu.. :)

Tahun ni juga saya ingatkan nak buat kuih raya, tapi oleh sebab sengkangan masa, akhirnya tunjuk saja lah kuih mana yang berkenan..

Ok, apa-apa pun semoga lebaran kali ini lebih bermakna dari tahun-tahun sebelum nya. Akhir kata, ampun dan maaf saya pinta sekiranya sepanjang saya berblog ini, ada isu-isu yang sensitif telah saya sentuh dan buat sesiapa saja terasa.. :)

Sunday, August 28, 2011

Like Father Like Son

Salam..

Sejak Naveed lahir lagi, semua orang akan cakap, muka dia 100% copycat dari Encik Hubby. Saya tengok pun sama, lagi-lagi bila mak mertua tunjukkan gambar Encik Hubby waktu baby.. Ada juga la yang cakap macam muka saya tapi lebih ramai yang cakap dia ikut muka papa nya..

Here's the photo, so what say you?

Hug and kiss

Pengaruh otromen ke?

What's up?

Starring at each other.

Like Father Like Son..

P/S : Even perangai pun lebih kurang sama :)

Counting

Salam..

Waktu entry ni ditulis, saya bukanlah baru bangun untuk bersahur tapi belum lagi memejamkan mata untuk tidur, tadi kemas rumah + wacum + mop di kala subuh hari.. Senang buat kerja bila semua dah tidur.. Heheh..

Ahaa berkenaan dengan tajuk entri kali ni, insyaALLAH di pertengahan Oktober, saya akan dapat satu KEPUTUSAN yang dinanti-nantikan. Keputusan apa? Biarlah waktu yg menentukannya ye..

Semoga Allah memberikan 'Naveed' - berita gembira, kepada saya.. :)

Friday, August 26, 2011

Anda Dah?

Salam~!!

Ahaaa, saje je nak berkongsi something dengan anda-anda diluar sana.. Dah register Churp Churp? Kalau belum, just click je kat link kat bawah ni ye.. Hurry up! Jangan sampai ketinggalan.. :)

Over 50 million people in Asia are getting the latest updates from #ChurpChurp! Don't miss out on the fun here!

Kami Sama Tapi Tak Serupa.. :)

Salam!

Malam ni tiba-tiba terasa mood nak meng'update' blog datang, jadi saya godek-godek gambar-gambar lama dalam lappy ni. Dan terjumpa lah satu folder gambar yang kami ambil di kampung waktu kenduri kahwin mak cik sepupu saya tak lama dulu..

Dalam banyak-banyak gambar, suka tengok gambar ni.. Yang dengan Naveed ni adalah Abdul Hakim, sepupu saya yang merangkap "Pakcik Sepupu" kepada Ahmad Naveed Ali Danial ni.. Tapi Naveed masih tak faham dengan konsep 'keluarga dan pangkat' tu.. Hakim lebih kepada kawan bermain dan menangis sewaktu di kampung, sebab cuma mereka sebaya dan lelaki.. :)

Baju mesti kena sama.. :)

Entah apa la yang seronok sangat Naveed tu.. :)

Amboiii..

Bibir siapa paling seksi? Awww...

Chak!!

:)

Naveed dah start posing..

I just like the picture..

Peace!!

Tak sabar rasanya nak balik berhari raya di kampung tapi kena la ikut giliran kan sebab tahun ni giliran Encik Suami pula. Jadi saya akan beraya di tengah bandaraya Kuala Lumpur tahun ni, di Ampang.. Huhuu.. Raya ke-2 baru bertolak balik ke kampung.. :)

Thursday, August 25, 2011

Suami : Ketika Isterimu Menangis, Genggamlah Erat Tangannya

Jika isteri menangis dihadapanmu...

“Hargailah dia sblm terlewat...”

Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,

Itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi..

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..

Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kacuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.

Dia akan menurunkan rasa EGOnya.

Wahai suami2,

jika seorang istri pernah menangis karenamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.

Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …

Wahai suami2, jika seorang isteri menangis keranamu, tolong jangan menyia-nyiakannya. Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu. Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?

Apakah keistimewaan perempuan ini ? ”

Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..

TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..

SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .

PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..

Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..

Dia TERHARU Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..

Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN’nya. .

Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..

Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..

TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI krn 1 hal…

Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…

Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg soleha dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mrk

begitu berHARGA… Dan sangat berHARGA.


Source : Facebook tak tahu originaliti dari siapa.. Huhu

Sunday, August 21, 2011

Mak Tak Boleh Masuk Ye, Ini Prosedur..

Salam!

Heheh.. Dah berhari kan blog ni tak berupdate. Tu la sekarang sibuk dengan persiapan raya.. Ermm.. Oh ye, tajuk entri kali ni.. Kalau sesiapa yang selalu berurusan dengan hospital pluss dengan anak kecil pastinya akan selalu dengar ayat ni..

Saya masih ingat kali pertama saya dengar ayat ni di sebuah hospital kerajaan di kampung sewaktu Naveed dalam pantang, dan harus ambil darah untuk tahu kedudukan jaundis.. Jauh di lubuk hati saya tertanya-tanya, kenapa sampai tak boleh tengok ye? Jadi saya ambil kesempatan tengok juga, biasalah kan emak degil.. Heheh.. Ya Allah, baru saya tahu kenapa mereka tak benarkan ibu melihat, sebab air mata saya menitis bila tengok tangan kecil itu di tekan-tekan untuk di ambil darah. Sungguh, saya tak sunggup..

Kali ke-2 saya dengar ayat yang sama ketika Naveed masuk wad tempoh hari, tapi saya dengan selamba cakap dengan doktor tu, " Takpe doktor, saya dah tahu prosedur nya, boleh teruskan.. " Tapi doktor tu cakap juga, " Takpe lah puan, biar saya buat kerja saya dulu ye.." Dan malas nak bertekak panjang dengan doktor tu, saya akur dan keluar..

Tapi saya di anugerah kan oleh Allah seorang anak yang kuat, tak menangis sikit pun.. Malah masa dia baby pun, dia sangat senang di jaga. Dan bila keluar dari bilik mengambil darah, doktor tu tersenyum dan cakap, "Hebat hero ni.. Satu suara pun tak keluar.. "

Tapi hakikat yang kita tak boleh lari, bila saya kita bergelar IBU, kita akan jadi OVERPROTECTED. Entahlah, saya tak tahu orang lain, tapi yang saya tahu, saya sebegitu. Sedangkan saya sangat easy going person, tapi bila ianya melibatkan hal anak, saya akan jadi sangat terlebih menjaga.

Dan perasan atau tidak, kita ibu-ibu ni akan jadi fussy. Ini tak kena, itu tak boleh, itu tak payah.. Oh! Encik Hubby selalu cakap, "Yang, anak awak baru seorang awak dah kalut macam ni.." Hehehe.. Tapi itulah ibu kan..

Tuesday, August 16, 2011

Memang Dasar Pengotor!!

Salam..

Ok sebelum meneruskan pembacaan, sila maklum bahawa entri ini bakal mengundang rasa tidak senang. Masih nak baca? Tanggung lah sendiri ye..

Ceritanya macam ni.. Dekat dengan rumah adalah satu kedai makan yang saya kenal baik dengan ownernya. Jadi untuk menjaga hati, kami selalu lah jugak makan kat situ ( actually tapau je bawak balik ). Then terjadilah satu hari masa tu Encik Hubby order Nasi Goreng Kampung, saya pula Mee Sup dan Naveed nasib baik malam tu nak makan McD. Tengah syokk kami makan, saya tengok ada something dalam mee sup tu. Rupanya2 ada langau hijau yang dah jadi perencah untuk mee sup tu!!

Ha engko!! Termuntah dalam mangkuk tu jugak.. Encik Hubby waktu tu dah habis makan pun turut menjoin jugak muntah ( sebab dia tak boleh dengar, tengok orang muntah, mesti dia muntah jugak ).. Naveed pandang dengan muka tak bersalah sambil kunyah kentang McD.

Okeh saya cakap pada Encik Hubby saya akan banned kedai ni. MUKTAMAD!

Tapi nak dijadikan cerita, semalam saya ni gatal la pulak nak pergi tapau makanan berbuka kat kedai yang sama tu, padahal dah hampir 6 bulan kot tak makan kat kedai tu. Saya order la Sup Daging dengan Ayam Masak Merah.

Dah la masa siap tu, betul-betul dah nak berbuka. Balik rumah dengan terkocoh-kocoh nya buka makanan masuk dalam pinggan. Nahhhhhhhhhh... Ada lagi langau hijau dalam lauk.. Ya ALLAH geram nya tak terkata. Encik Hubby cakap, kenapa beli lagi kat situ? ( Sebab waktu beli tu dengan Naveed je ). Dengan pinggan dan mangkuk sup tu jugak, saya bawak masuk kereta dan bawak pergi kedai tu balik.

Saya cakap dengan owner tu, suami kepada orang yang saya kenal tu, dia cuma cakap pada pekerja dia, untuk tukarkan makanan tu je. Geram tak? Saya cakap, " Tak payah tukar, pulang balik duit je". Dan dia bagi duit. Saya sangat geram kerana dia langsung tak ucapkan MAAF. Langsung tak pandang saya, macam saya pula yang bersalah. Sebenarnya saya rasa dia malu sebab saya bawa masuk dengan pinggan dari rumah ke kedai dia!

Padahal sebelum saya order tu saya dah bagitahu kat budak yang ambil order tu, "Aritu ada langau dik dalam lauk akak, tapi akak dah bagitahu pada owner aritu.." Dia angguk je. Dan jadi benda yang sama balik! Gerammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...

Jadinya, eloklah kalau saya laporkan pada orang kesihatan untuk check kan.. Biar dia rasa sikit.. Geram!

Kali pertama, saya rasa bolehlah maafkan lagi. Tapi bila kali ke-2 terjadi juga benda yang sama, saya cukup geram dan marah!

P/S : 30 Days Challenge tu masih berlangsung ye sebab Encik Hubby memasak untuk berbuka dan saya cuma tambah je lauk-lauk. Tapi Naveed tak dibenarkan makan makanan dari luar.. Heheheh :D

Monday, August 15, 2011

The Romance Band - Ku Ingin Kamu


The Romance Band - Ku Ingin Kamu

Demi semua yang aku jalani bersamamu
Ku ingin kau jadi milikku
Ku ingin kau disampingku

Tanpa dirimu ku
Hanya manusia tanpa cinta
Dan hanya dirimu yang bisa
Membawa surga dalam hatiku

Ku ingin engkau menjadi milikku
Aku akan mencintaimu
Menjagamu selama hidupku
Dan aku kan berjanji
Hanya kaulah yang kusayangi
Ku akan setia disini
Menemani...

Sentuhanmu
Bagaikan tangan sang dewi cinta
Yang berhiaskan bunga asmara
Dan membuatku tak kuasa

Ku ingin engkau menjadi milikku
Aku akan mencintaimu
Menjagamu selama hidupku
Dan aku kan berjanji
Hanya kaulah yang kusayangi
Ku akan setia disini
Menemani...

Di setiap arung gerak
Tersimpan di hati kecilku
Bahwa dirimu terindah untukku

Ku ingin engkau menjadi milikku
Aku akan mencintaimu
Menjagamu selama hidupku
Dan aku kan berjanji
Hanya kaulah yang kusayangi
Ku akan setia disini
Menemani...

Selama ku masih bisa bertahan
Selama ku masih bisa bernafas
Selama Tuhan masih mengizinkan
Ku ingin selalu menjagamu[ulang 4x]

Selama ku masih bisa bertahan
Selama ku masih bisa bernafas

P/S : Untuk kamu Encik Hubby, :)

Doaku..

Suatu masa dulu..

Waktu saya harus membuat pilihan terpenting dalam hidup, soal antara masa depan, kerjaya, keluarga dan segala-galanya.. Saya mencari DIA, mengadu kepada DIA.. Sungguh terasa kedamaian itu.. Tapi ada waktunya saya sebagai manusia ni lupa, lupa untuk bersyukur untuk semua yang telah DIA kurniakan..

Tanyalah siapa saja yang punya keputusan SPM yang baik, dapat masuk universiti dengan jurusan yang baik, dan hanya mampu memandang sepi surat panggilan untuk mendaftar diri.. Apakah perasaan nya? Sungguh saya mahu menjerit! Saya mahu semua tahu yang saya sangat sangat sangat sedih..

Cuma saya tahu akan ketidakbolehan itu, saya sedar akan kekurangan ketika itu.. Yang mampu saya buat cuma berdoa dan doa saya waktu itu, "Andai kau sudah tetapkan jodoh yang terbaik bagimu untuk ku.. Biarlah dia sebaik ayahku..

Dan nyata, janji Tuhan itu pasti. Kerana dia adalah yang terbaik untukku.. Sungguh, pertama kali aku melihat kesungguhan seseorang yang mencintai isterinya kerana Tuhan yang Esa.

Dialah orang nya yang bernazar puasa selama 14 hari kerana saya dapat kerja kerajaan. Dialah juga orangnya yang memasak selama 9 bulan sepanjang tempoh saya mengandung. Dialah juga orangnya yang menangis saat saya melahirkan zuriat untuknya. Dialah juga orangnya yang menurut ke Panggung Wayang sedangkan aku tahu betapa dia tak suka menonton di panggung, hanya kerana untuk aku. Dialah orangnya yang setia menunggu setiap kali aku bertemu dan bercerita panjang dengan kenalan yang aku terjumpa. Dialah juga orangnya yang bernazar puasa selama 3 hari ketika saya menghadapi Peperiksaan Perkhidmatan baru-baru ini..

Terima kasih tuhan untuk dia..

Tapi ada kala khilaf dalam menilai, adakala alpa dalam mengenal. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula kami..

Ingatkan aku Tuhan, setiap kali aku lupa setiap satu kebaikan yang dia berikan untukku. Ingatkan aku yang dia adalah terbaik untukku walau ramai yang lebih baik dari dirinya.

Semoga kami bersama melayari bahtera rumahtangga ini sehingga salah satu dari kami menemui-Mu ya Tuhan..

Wednesday, August 10, 2011

Bonus Lagi?

Salam..

Ahaaa.. Update kali tentang bonus lagi.. Tapi kali ni kerajaan negeri selangor pulak yang bagi.. Mula-mula RM500 dan sekarang dah upgrade kepada setengah bulan gaji jugak eh? Alhamdulillah... Alhamdulillah.. Rezeki untuk anak :)

Tuesday, August 9, 2011

My Favorite Smurf

Salam n hai!!

Tetiba terpandang contest yang Nuffnang buat pulak pasal si comel + cute + blue = The Smurfs ni.. Lepas je tengok trailer untuk cite ni rasa macam sangat best pulak. Ye la tambahan pula saya ada kecik ye dak? Cita-cita macam ni of course la memang sesuai bawak anak pergi tengok..

Ok berbalik pasal cita ni... Here's the poster :)

The Smurfs
The Smurfs in 3D

Here's the caracters :

Papa Smurfs

Gutsy

Grouchy

Smurfette

Clumsy

Brainy

Ok kalau tanya yang mana satu favourite saya kan, mestilah CLUMSY. Reason kenape? Sebab wataknya memang sangat comel. Ye la kata clumsy kan, apa aja yang dia buat mesti buatkan semua tergelak-gelak. Seriously watak Clumsy tu buatkan saya tak sabar-sabar nak tengok cita ni.

Dapat tak diorang ni balik ke kampung asal diorang daripada bandar New York yang sangat busy tu? Rasanya boleh kot.. Saya pun tak tahu sangat jalan di New York tu sebab memang tak pernah jejak kan kaki kat situ pun tapi kan ada diorang ni...

Lelaki ni saya kenal dari Sitkom "How I Met Your Mother"

This girl pulak saya kenal waktu tengok cite "Heroes dan Glee"

Macam-macam cabaran yang akan diorang hadapi untuk balik semula ke kampung kan.. Tapi jangan risau.. Korang mesti jumpa punya jalan balik... HOME SWEET HOME!! :)

Personality Test


Salam.. :)

Seronoknya hari ni. Kes bonus lagi kah? Hahaha.. Entah tapi hari ni hari yang indah sebab saya tersenyum je sepanjang hari.. Sedang berblog-walking waktu rehat ni, tetiba terjumpa la satu Personality Test. Dan to me ianya adalah totally true.. :)

Here's the question and my answer..

1. Imagine that you are walking along a path. What do you see around you?
  • Forest, so much forest that you can hardly see the sky.
  • A yellow corn field against a brilliant blue sky.
  • Softly sloping green hills, with a view of mountains in the distance.
My answer is Softly sloping green hills, with a view of mountains in the distance.

Your view on yourself:
You are down-to-earth and people like you because you are so straightforward. You are an efficient problem solver because you will listen to both sides of an argument before making a decision that usually appeals to both parties.

2. What do you see near your feet?
  • A mirror
  • A ring
  • A bottle
My answer is A bottle.

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:
You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes.


3. Will you pick it up?
  • Yes
  • No
My answer is No

Your readiness to commit to a relationship:
You prefer to get to know a person very well before deciding whether you will commit to the relationship.

4. You walk along and find water. In what form is the water?
  • A lake
  • A waterfall
  • A river
My answer is A lake

The seriousness of your love:
You are very serious about relationships and aren't interested in wasting time with people you don't really like. If you meet the right person, you will fall deeply and beautifully in love.

5. You see a key in the water and you pick it up. What does it look like?
  • An ordinary house key
  • A beautiful antique key
  • A small silver locker key
My answer is A beautiful antique key

Your views on education
Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can.

6. Next you stumble across a house. What type of house is it?
  • A spacious Hollywood mansion
  • A hut with a garden full of flowers
  • A beautiful old stone castle
My answer is A hut with a garden full of flowers

The right job for you:
You're a practical person and will choose a secure job with a steady income. Knowing what you like to do is important. Find a regular job doing just that and you'll be set for life.

7. What do you do next?
  • Look into the window
  • Walk right on inside and explore
  • Walk away. You're not that interested.
My answer is Look into the window

How do you view success:
You are afraid of failure and scared to have a go at the career you would like to have in case you don't succeed. Don't give up when you haven't yet even started! Be courageous.

8. Suddenly, something jumps out at you. What is it?
  • A bear
  • A wizard
  • A spider
My answer is A wizard

What are you most afraid of:
You are afraid of things that you cannot control. Sometimes you show your anger to cover up how you feel.

9. Because you are so scared you run until you see a wall blocking the path in front of you. There is a door, but it's locked, so you look through the key hole. What do you see?
  • A beautiful house with a vast garden.
  • A pond in the middle of a desert.
  • A beach with waves crashing onto the sand.
My answer is A pond in the middle of a desert.

Who is your true self:
You like privacy very much because you enjoy spending time with your own thoughts. You like to disappear when you cannot find solutions to your own problems, but you would feel better if you learned to share your thoughts with a person you trust.

Hehehe.. :D Ok kalau ada sesiapa yang nak amek survey ni sila la KLIK

Happy Day!!

Monday, August 8, 2011

Bonus Setengah Bulan Gaji :)

Salam..

Alhamdulillah, nampaknya masih ada rezeki untuk Ahmad Naveed Ali Danial.. Yeay!! Boleh beli baju raya untuk kamu lagi.. :)

Suka! Suka! Suka!

Friday, August 5, 2011

Sengal Kah?

Salam!!

Saya pasti dah ramai kan yang dapat email macam ni kan??? Mula-mula dapat email ni hujung tahun lepas. Saya beriya-iya tanya encek suami, dia buka maybank2.u gunakan saya punya email ke? Dia jawap, kan abang ada email nak buat apa guna email awak..

Lepas tu makin lama makin banyak pulak email macam ni, then baru notice ni rupanya spam dan penipu. Dok suh orang update account bagai, padahal nya saya sendiri tak ada account maybank.. Nampak benor penipunye!! >:P

Klik untuk tumbesaran

Ok lah kepada yang suka sangat menipu nie kan, cuba lah fikirkan kalau korang pulak yang kena tipu, macam mana rasanya? Aduuhhhh.. Ok! Bye!