About Me

My photo
Daughter, Sister, Wife, Mother

Thursday, March 31, 2011

Manusia

Dearie..

Kadang-kadang ada masanya terasa bosan dengan sikap manusia ni, bermuka-muka! Depan cakap lain, belakang lain pula kisahnya.. Apa kes? Tapi bak kata En. Hubby tak payah la nak fikir banyak-banyak sangat ye.. :)

Tapi memujuk hati ni susah sangat.. Berbaik sangka la ye Sha.. Huhu..

Melati Mirror Give-Away

Salam~! :)

Another Give-Away..

Be my friends
Paste the banner to your blog dengan link blog I sekali, pic yang bawah ni takyah oke
♥ For Muslims, "Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" [Ya Allah, sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlak ku]


Giveaway Coklat by Blog Armiza

Salam~! :)
Bestnya cokelat.. Yummy!!
Syarat- syarat??
Nak jadi follower blog ni pun boleh =)
(rasional : mudah nak tahu maklumat terkini)
2. Buat entry pasal GA ni dengan tajuk
“ Giveaway Coklat by Blog Armiza”
3. Tag sekurang-kurangnya 1 orang kawan. Lagi ramai lagi baik..=) Jangan lupa bagitau yea..
Adik Nana
4. Letak banner ini di entri anda.

5. Lepas dah siap. Link kan ke Blog Noor Homemade Coklat.
6. Yang terakhir, peserta hendaklah berada di Malaysia sahaja.
Hadiah kepada peserta bertuah dipilih berdasarkan cabutan bertuah & semestinyalah coklat juga...=)
TERIMA KASIH
Tarikh tutup penyertaan : 16 Mei 2011…^_^

Cik Eira Shoppe Giveaway

Another give-away yang menjoinkan diri :)

Langkah-langkah :

1) letak kan picture yang aku edit bagai pemalas di entri korang . tak perlulah lah nak letak kat sidebar bagai , tak perlu pon . cuma perlu link kan ke entri ini. -done-


2)jika ingin menjadi follower blogshop atau blog peribadi aku , terpulang . tiada paksaan ok . cuma pastikan sentiasa mengikuti perkembangan GiveAway ini . -done-

3) hanya perlu memberi kata-kata ringkas ok , SIMPLE je . dah kata hadiah sebagai tanda terima kasih kan . nak susah-susah sangat buat apa :) -done-

4) tinggalkan link korang ye selepas post entri GiveAway ni . thank you -done-

Wednesday, March 30, 2011

My First GA

Salam~!

Ape kesengal la asek dok masuk GA je nieh.. Hehehe :) Suke! Suke! Suke!


SYARAT-SYARAT DAN TERMA:
  • SILA FOLLOW BELOG INI...WAJIBBB!!!!! -done-
  • ENTRY MESTILAH MENGGUNAKAN TAJUK INI "MY FIRST GA" -done-
  • TEPEK LETAK TARUK PIC KT ATAS TU DLM ENTRY SERTA SIDEBAR KORANG DAN JGN LUPA DI BACKLINK YER =) -done-
  • DAH JOIN JGN LUPA TINGGALKAN KOMEN BESERTA LINK KT ENTRY INI...NANTI SENANG SAYE NAK G TERJAH -done-
  • PEMENANG GA INI AKAN DITENTUKAN DGN MENGGUNAKAN KHIDMATEN RANDOM -done-
  • GA INI AKAN DITUTUP PADA TARIKH 01.04.11 -ok-

Giveaway Zalin onceitalk.com

Salam!

Bersemangat menjoin.. :)


Cara-cara nak join.
1. Buatkan satu entri tentang giveaway ni bertajuk "Giveaway zalin onceitalk.com". -done-
2. Link kan entri korang ke entri ni. -done-
3. Letakkan banner atas tu dalam entri korang. Kalau boleh, letakkan pada sidebar blog korang dan link ke entri ni. Lagi cun. -done-
4. Wajib follow blog ni. -done-
5. Tag sekurang-kurangnya 1 orang blogger (untuk tujuan promosi). Jangan lupa beritahu rakan yang anda tag mengenai GA ni. -done-
6. Tinggalkan link entri korang di ruangan komen entri ni ye. -done-

1st Giveaway Contest Alin Marlini

Salam!

Ni first time men'join'kan diri dalam Give-Away contest.. :)

Syarat-Syaratnya ialah :

1. Jadi follower kedua2 blog...done...

2. Buat entry...gunakan title yang diberi...done...

3. Copy banner...buh kat entry dan sidebar dan linkkan...done...



4. Komen kat komen box...done...

5. Tag beberapa orang blogger...done...

Angah Eiqa 'n' Adik Nana

Proses Bercerai Susu

Salam untuk semua..

Bagi ibu-ibu yang memberikan susu ibu sepenuhnya pasti akan mengalami masalah ketika memberhentikan proses penyusuan kepada anak. Kerana kebanyakan kanak-kanak memang sangat suka susu ibu dan proses memberhentikan susu memang susah!

Tapi syukur alhamdulillah, ketika saya memberhentikan Naveed daripada menyusu, senang sangat, mungkin kerana umur dia cukup 2 tahun dan dia sudah cukup faham apa yang saya cakap, tapi dia perlukan sokongan moral dari saya sepenuhnya.. Berikan dia pelukan dan ciuman sepanjang hari. Malah seminggu tidur berbantalkan lengan saya!

Inilah yang diterangkan melalui ayat 14 surah Luqman yang bermaksud:

"Dan kami wasiatkan (perintahkan)kepada manusia supaya berbuat baik kepada ibu bapanya. Ibunya mengandungnya dengan menderita kelemahan di atas kelemahan dan menceraikan menyusu dalam 2 tahun. Bersyukurlah kepadaku dan kepada ibu bapamu! Kepadaku tempat kembali"


Saya rindukan perasaan ini.. :)


Tuesday, March 29, 2011

Baby's Kicking.. :)

Salam!

Saya baru lepas meng-update email, yang dah bertahun-tahun tak di-update, dah bersarang dah pun email semua. Jadinya, saya saje-saje melihat balik email-email lama, dan saya terpandang gambar ini..

The baby is kicking~!! :)

Indah betul perasaan tu, hanya mereka yang bergelar ibu sahaja yang tahu bagaimana sejalur rasa indah itu bila ada nyawa lain yang hidup dalam jasad kita, dan setiap kali dia menendang, perut kita ibarat ombak, beralun-alun.. Rindu perasaan tu.. :)

Adakah saya sudah bersedia? :)



127 Hours

Salam to all..

Semalam saya baru berkesempatan menonton movie 127 Hours. Secara totalnya jalan cerita nya agak boring tapi saya suka elemen yang diketengahkan, cantiknya bentuk muka bumi nya~! Subhanallah.. Indah sungguh!

Memang betul, dalam hidup kita selagi kita mampu dan berdaya, jangan putus asa.. Saya suka melihat kekuatan dan semangat lelaki ini untuk hidup, dia sanggup minum balik air kencing dia untuk pastikan dia tak terhidrat. Memang nak termuntah la juga. Tapi saya sangat tabik pada dia kerana tak terus bergantung dan mengharap orang selamatkan dia. Dia sanggup memotong tangan sendiri untuk selamatkan diri.

Jangan ingat tempat yang sudah terlalu biasa untuk kita tiada bahayanya, bagi dia ngarai tu adalah rumah ke-2, tapi rumah ke-2 ini juga membuatkan nyawa nya nyaris-nyaris melayang.. Dan dia terperangkap selama 127 jam!!! Dengan kekurangan air dan makanan..!

Oh, jangan katakan ini sekadar lakonan, kerana ianya berdasarkan sebuah cerita sebenar.. :) Saya sangat suka cerita ini..

Left : Aron in the movie, Right : True Aron

127 Hours

Monday, March 28, 2011

Jacklynn Victor, Sheila Amzah, Ning Baizura - Di Mana Di Mana



Di Mana Di Mana - Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila

Di mana di mana, di mana ku harus mencari
Cinta yang sejati, yang mampu tuk sirami

Hati ini, hingga sejuk terasa
Batin ini, ho oooo

Jangan jangan, jangan kau pergi
Jangan jangan, tinggalkan aku

Tak pernah ku sangka
Sedalam ini rasaku padamu
A aa ah

Ho oooo, Kaulah penebus cintaku
Ho oooo, Suria atas duniaku

Ku tak akan pernah bisa, ku tak akan pernah bisa
Ku tak mau bila ku harus hidup tanpamu
Hanya ingin kamu (kamu) kamu (kamu)
Hanyalah kamu di hatiku

Kini ku temukan, tak perlu lagi ku mencari
Cinta yang sejati, yang mampu tuk sirami

Gejolak di dalam hati ini
Hingga sejuk terasa
Batin ini…ho ooo

Jangan jangan, jangan kau pergi
Jangan jangan, tinggalkan aku

Tak pernah ku sangka
Sedalam ini rasaku padamu
A aa ah

Ho oooo, Kaulah penebus cintaku
Ho oooo, Suria atas duniaku

Ku tak akan pernah bisa, ku tak akan pernah bisa
Ku tak mau bila ku harus hidup tanpamu
Hanya ingin kamu (kamu) kamu (kamu)
Hanyalah kamu di hatiku

Tak pernah ku sangka
Sedalam ini rasaku padamu
A aa ah

Ho oooo, Kaulah penebus cintaku
Ho oooo, Suria atas duniaku
Ho oooo, Kaulah penebus cintaku
Ho oooo, Suria atas duniaku

Ku tak akan pernah bisa, ku tak akan pernah bisa
Ku tak mau bila ku harus hidup tanpamu
Hanya ingin kamu (kamu) kamu (kamu)
Hanyalah kamu di hatiku

Ho o ho o o oooo Oh

Hari Isnin Yang Membosankan..

Salam sayang untuk semua..

Hari ni saya ke tempat kerja dalam mood yang serba serbi tak kena. Saya penat + mengantuk = TAK ADA MOOD.

Ermm ntah la mungkin sebab hujung minggu saya nan indah, jadi oleh sebab itu saya rasa saya sangat tak ada mood untuk ke tempat kerja. Arghhhh~! Tension!

Nanti saya update kan tentang cerita hujung minggu kami.. :)

Wednesday, March 23, 2011

Cerita Kita, Cerita Cinta

Khas Untuk Suami Tersayang :-

Saya Sayang Awak~! :)

Monday, March 21, 2011

Adik Abang, Baby.. :)

Salam!

Am I ready for a new kids? Ermm truthfully not 100 % ready, tapi dah mula terasa kasihan Naveed, bila malam je cakap, "Gud Nite Papa, Gud Nite Mama, Gud Nite Adik, Gud Nite Baby.." First time dia bercakap macam tu, kami suami isteri nak ternganga pun ada.. Pastu En. Hubby pun tanya, "Siapa adik abang?" Naveed punya jawapan senang dan ringkas, "Adik abang, baby.." Huhuhu..

Entah la, nak dikatakan Naveed sangat lasak, tidak juga tapi mungkin sebab proses pembesaran dan pembelajaran kanak-kanak memerlukan kesabaran yang amat tinggi dari ibu bapa dan saya bukanlah dari kalangan orang yang sangat lembut dan penyabar. Tapi saya juga adalah orang yang sangat-sangat mahukan yang terbaik untuk anak saya. Jadi saya tak nak kalau saya mempunyai anak ke 2, kasih sayang saya berkurangan untuk Naveed. Dan boleh kah saya membahagikan kasih sayang itu sama rata antara mereka?

Harapan saya biarlah masa yang tentukan.. Tapi seboleh nya saya mahu bersalin bulan Jun juga.. :)

Maher Zain - Awaken



Maher Zain - Awaken

We were given so many prizes
We changed the desert into oasis
We built buildings of different lengths and sizes
And we felt so very satisfied
We bought and bought
We couldn't stop buying
We gave charity to the poor 'cause
We couldn't stand their crying
We thought we paid our dues
But in fact
To ourselves we're just lying

Oh...I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We were told what to buy and we'd bought
We went to London, Paris and Costa Del Sol
We made show we were seen in the most exlusive shops
Yes we felt so very satisfied

We felt our money gave us infinite power

We forgot to teach our children about history and honor
We didn't have any time to lose
When we were.. (were)
So busy feeling so satisfied

I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We became the visuals without a soul
despite the heat
Our homes felt so empty and cold
To fill the emptiness
We bought and bought
Maybe all the fancy cars
And bling will make us feel satisfied

My dear brother and sister
It's time to change inside
Open your eyes
Don't throw away what's right aside
Before the day comes
When there's nowhere to run and hide
Now ask yourself 'cause Allah's watching you

Is He satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?

Oh..I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

Macam-macam bencana yang melanda dunia sekarang.. Memang betul manusia ni memang tak tahu erti syukur, satu demi satu benda yang terjadi hasil dari tangan manusia sendiri. Akhir zaman.. :(

Saturday, March 19, 2011

Hospital Kerajaan VS. Hospital Swasta

Salam to all..

Macam-macam yang saya dengar tentang hospital swasta dan hospital kerajaan, lebih-lebih lagi dalam situasi 'bersalin'.. :)

Bagi saya senang je, semua nya ada pro n con.. Untuk bakal-bakal ibu, listkan pro n con untuk kedua-dua pilihan.. Saya sangat senang dengan pilihan saya dan alhamdulillah ianya dipermudahkan.. Seperti saya dan En. Hubby dulu sewaktu memilih hospital untuk bersalin, kami memang mahu menggunakan khidmat hospital swasta kerana kami mahukan doktor perempuan sebagai penyambut bayi saya.

Isteri kepada kawan En. Hubby bersalin dua bulan awal dari saya, dan dia perkenalkan Hospital Ampang kepada kami. Dan saya amat berterima kasih kepada Puan Hidanah, kerana dia saya dapat pengalaman bersalin di hospital kerajaan. Dengan bayaran yang murah dan kemudahan yang serba lengkap, ditambah pula dengan layan kakitangan hospital yang baik, makanya saya berikan markah 100%.

Dan yang akan datang? Belum tahu lagi masih dalam perbincangan.. :)

Friday, March 18, 2011

Menjaga Hati

Bonjour!

:) Senyum je sesorang di tengahari Jumaat ni, nak ke tadika terasa sangat malasnya jadi saya habiskan kerja sebab pukul 3 dah boleh chow dari office..

Menjaga hati? Sedar ke tidak ramai orang yang ada masalah dalam hal ni, kadang-kadang kita rasa apa yang kita buat, kita cakap x mendatangkan kudis pun tapi ada orang yang sakit hati, terkecil hati.. Huh! Saya memang tension kadang-kadang.. Benda kecil pun nak ambil hati..

Tapinya, bila terkena batang hidung sendiri, hambik kau~!!! Terasa makcik tau.. Hahahahaha... Entry ni entry merepek ye jadi tak payah la baca bersungguh-sungguh.. :)

Wak AG VS. Cikgu Shida

Hai my beautiful soul!

Heheh.. Rancangan radio kegemaran saya ialah Hot Fm. Dan ini adalah yang terbaru yang saya rasa sangat happening.. Heheh :D Seronok la..

What say you tentang Cikgu Shida? Aku so far nak kate tak suka pun tidak, obses pun tidak.. Aku so-so je.. Just for fun kan! Kalau hidup ni tak ada benda untuk buat kita tersenyum, ketawa dan bahagia tak juga ada gunanya.. Saya ok je :)

Wak AG Vs. Cikgu Shida

Thursday, March 17, 2011

Semakin Lama Bersama, Semakin Hilang Punca?

Salam untuk blogger~!

Ermm entry kali ni ditulis bila saya terbaca tentang satu artikel yang mengatakan bahawa semakin lama sepasang suami isteri bersama, mereka akan semakin kekurangan idea untuk bercerita dan seterusnya hanya sekadar menjadi teman serumah dan teman sekatil.. Betul ke?

Untuk saya, saya sendiri tak pasti. Hubungan rumahtangga kami sudah masuk tahun ke-4. Adakalanya kami merepek tentang segala benda termasuk cerita-cerita "Hot-Chat" di Hot Fm sekalipun, adakalanya kerana kesibukkan bila En. Hubby balik saya sudah tidur, dan saya pergi kerja dia masih tidur, makanya seharian kami tidak bercakap. Entah~! Tapi sekara hakikatnya kami masih suka merepek dan bercakap tentang sekala benda.

Hubungan suami dan isteri ni adakalanya rumit lagi membingungkan adakalanya indah dah tersenyum tiba-tiba.. Hahaha! Sengal kah saya?

Dan baru-baru ini saya juga ada terbaca tentang sasuatu :

Hal I
Bila sebelum berkahwin, sepasang kekasih sangat manja dan berpanggilan sayang-sayang.. Mungkin juga Honey dan Bie.. :) Indah dan romantik..

Hal II
Bila dah berkahwin dan mempunyai cahaya mata, anehnya sayang-sayang atau honey-bie dah bertukar menjadi mama-papa. Bukan sahaja untuk si anak, tetapi juga ibu dan bapa.

Hal III
Bila anak-anak dah semakin membesar, si ayah lebih menjaga si anak gadis dari isterinya. Lebih risaukan anak gadis nya yang lambat balik kerumah, berbanding isterinya..

Hal IIII
Bila si anak bujang berkahwin, si ibu lagi cemburu bila si anak mula ada perempuan lain dalam hidup nya.. Dan si ibu pula rasa tersisih bila si ayah sibuk dengan macam-macam aktiviti di luar rumah..

Sedar atau tidak, dalam rumahtangga pastinya ada orang ke-3, anak-anak adalah orang ke-3, 4, 5, dan ade orang mungkin sampai 10..

Dan bagi saya itu adalah harfiah secara natural nya yang mana-mana parents akan lebih menjage anak-anak mereka.. Tak tahu la orang lain..

Kerana anak adalah harta kita yang tak akan terputus walau apa juga keadaan dan pasangan kita boleh bertukar ganti melalui perkahwinan..

*wallahualam.. :)

Cuti Sekolah Kami..

Salam sayang untuk semua,

Apa cerita sepanjang cuti sekolah ni? Hahaha.. Cerita kami, tiada bercerita.. :( Kasihan Naveed kerana sepanjang cuti ni kami berdua bekerja.. :)

Tuesday, March 15, 2011

BPA Free~!!!

Salam untuk semua..

Rasanya lepas ni ramai ibu bapa yang mengeluh dan menggaru kepala dan menelek purse masing-masing, yelah kadang-kadang ada antara kita yang tak ambil serious pun tentang isu ni.. Saya lah antaranya~! Isk isk isk..

Balik ni kena double-check smua botol susu Naveed.. And start beli botol susu baru.. Kopak Mama, nak.. :))))

Monday, March 14, 2011

Tersenyum Bahagia..?

Salam untuk semua..

Hari ni tiba-tiba saya teringat tentang satu cerita.. Cerita omputih, terlupa tajuknya apa.. Jalan cerita nya lebih kurang begini..

Si Ibu meninggal dunia dan meninggal suami serta anak-anak.. Dalam masa beberapa tahun kemudian, Si Suami berkahwin lain.. Dan anak dia yang sulung menegur ayah nya..

"Sejak bertahun-tahun, inilah kali pertama saya melihat ayah tersenyum bahagia.. Adakah bersama ibu, ayah tidak pernah bahagia..?"

Ermm saya sering tertanya-tanya, kalau saya pergi dulu akan kahwin lagi kah En. Hubby? Kalau soalan ini ditanyakan pada dia, saya yakin dan pasti dia akan menjawab yang dia akan berkahwin lagi.. Tapi hakikatnya saya belum betul-betul pasti.. Sebab semasa saya hidup ni pun ada time nya dia sebok bercerita nak kahwin lagi.. Walaupun saya tahu itu sekadar gurauan, atau kah akan menjadi kenyataan? Wallahualam..

Cuma pesan saya untuk kamu En. Hubby, "Kalau saya tiada lagi dan kamu akan berkahwin lagi.. Tolong jagakan anak baik-baik ye.. Katakan pada mereka saya sangat sayangkan mereka sepenuh hati dan saya sanggup tukarkan hatta nyawa saya sekalipun untuk mereka.."

Mood : Sedey

P/S : Ketika entry ini ditulis bukan lah puting-beliung sedang melanda rumah-tangga kami, cume terkesan dengan movie tersebut.. Hoh~!! Pastinya En. Hubby akan marah kalau tahu saya post kan perkara sebegini di blog.. Huhuhu :)

P/S II : Saya sayang kamu En. Ahmad Ikmal, n My Ahmad Naveed Ali Danial.. :)

Thursday, March 10, 2011

Terima Kasih En. Suami~! :)

Salam..

Sebenarnya untuk yang dah tahu, ini adalah cerita basi.. Heheh :D Beberapa minggu lepas, En. Hubby ajak kami ke Carrefour Tun Hussein Onn untuk cari handphone.. Saya ingatkan dia main-main je sebab beberapa bulan lepas, dia baru sahaja beli handphone C6 yang baru.

Sampai sahaja di kedai 'uncle' yang selalu kami beli handphone tu, En. Hubby minta E72.. Memang dah lama dia sebut yang dia mahu beli E72 nanti, saya tak sangka yang seawal ini kerana C6 tu baru sahaja beberapa bulan..

Dan dengan jaya nya dia telah membeli E72, saya tak terkata apa pun.. :)

Sampai di rumah, saya katakan pada En. Hubby..

Saya : Abg, dah banyak telefon... Cube belikan untuk saye plak..
Suami : La..Awak nak ke?
Saya : Kalau orang nak belikan, mesti la nak..
Suami : Nah! Ambil la pakai handphone nie..

Dan saya pun memiliki E72 nie.. Senyum lebar sampai ke telinga.. Thanks En. Suami *Sayang kamu!




Ini warna handphone saya :)

Wednesday, March 9, 2011

Skim Rumah Pertamaku... :)

Salam untuk semua..

Semalam, bila En. Hubby sampai je di rumah, mulut dia sebok bercerita tentang Skim Rumah Pertamaku.. Yang saya sendiri tak berapa ambil 'port' dalam hal ni.. Bila dia sebok bercerita, secara tak langsung saya men'join'kan diri dalam perbualan tu..

Dan agak menarik sebab dapat loan 100%. Dan untuk suami yang merupakan kakitangan swasta memang sangat rasa bertuah la.. Dan saya cakap pada suami, bagus juga. At least saya punya pinjaman perumahan boleh hold dan tunggu untuk beli rumah lain..

Alhamdulillah rezeki ALLAH itu di mana-mana.. Dan insyaALLAH kami bersemangat dan berkobar-kobar nak beli rumah sekarang.. Doakan kami ye..

Info :

Senarai 25 bank yang membiayai pinjaman 100 peratus

Bank Skim Rumah Pertamaku

1. Affin Bank Berhad
2. Affin Islamic Bank Berhad
3. Alliance Bank Malaysia Berhad
4. Alliance Islamic Bank Malaysia Berhad
5. AmBank Berhad
6. AmIslamic Bank Berhad
7. Bank Islam Malaysia Berhad
8. Bank Muamalat Malaysia Berhad
9. CIMB Bank Berhad
10.CIMB Islamic Bank Berhad
11.EON Bank Berhad
12.EONCAP Islamic Bank Berhad
13.Hong Leong Bank Berhad
14.Hong Leong Islamic Bank Berhad
15.Maybank Berhad
16.Maybank Islamic Bank Berhad
17.OCBC Bank Malaysia Berhad
18.OCBC Al Amin Berhad
19.Public Bank Berhad
20.Public Islamic Bank Berhad
21.RHB Bank Berhad
22.RHB Islamic Bank Berhad
23.United Overseas Bank Malaysia Berhad
24.Standard Chartered Bank Malaysia Berhad
25.Standard Chartered Saadiq Berhad

Kriteria Kelayakan Utama

*Warganegara Malaysia
*Pembeli rumah pertama
*Berusia 35 tahun ke bawah
*Pendapatan kasar tidak melebihi RM3,000 sebulan
* Rumah berharga antara RM100,000 dan RM220,000
*Sah dalam jawatan dan bekerja dengan majikan sama tidak kurang enam bulan
*Jumlah bayaran balik tidak melebihi 1/3 daripada pendapatan bulanan
*Bukti pendapatan

Monday, March 7, 2011

Nashrin - Fobia Cinta


Nashrin - Fobia Cinta

Pijakan kaki bagai tak terasa
Setiap kali lihat kau tersenyum mesra
Tapi hati masih tak berani lagi
Menghampiri

Denyutan jantung aku tergendala
Kerana hati aku berkata-kata
Jangan terkena untuk kali kedua
Kan sengsara

(korus)
Bukan aku tak sudi bersama
Cuma diri tak sanggup terluka
Dulu terlalu percaya
Tak sangka aku mangsa
Fobia cinta

Kini kau datang tawarkan segala
Bulan dan bintang seluruh angkasa
Namun aku masih ragu-ragu jua
Tak terima

(ulang korus)

Entah bila
Akan dapat percaya semula
Oh manusia yang kata
Cintai mereka
Adakah aku fobia cinta

(ulang korus)

Denyutan jantung aku tergendala

*Saya sangat suka lagu ni.. :)

Khurafat


Salam untuk semua..

Ketika entry ni ditulis, saya dalam mood gelisah.. Huhuhu :D Gara-gara menonton filem Khurafat.. Seriously filem tu secara tak langsung telah menyentuh hati saya.. Secara am nya bukannya seram tetapi saya rasa sejalur rasa bersalah yang indah jauh dalam lubuk hati saya..

Buatkan saya terfikir, cukup ke amalan saya kalau saya ditakdirkan mati secara tiba-tiba macam Syamsul Yusuf dalam cerita tu.. Macam mana keadaan orang kesayangan saya bila saya tinggalkan dunia ni, adakah mereka akan terus mengingati saya? Ditambah pula, sejak bekerja di sini, setiap minggu ada sahaja berita kematian yang saya dengar..

Sungguh!! Saya belum bersedia menghadapi mati.. Saya tahu amalan cuma sekadar selembaran cuma, atau mungkin tak sampai separuh muka pun.. Menangis lah saya di dalam kubur nanti.. Ermmm!! Moga ada doa anak solleh untuk saya, dan moga-moga nyawa saya ditarik di saat saya sudah bersedia..

Doakan saya.. :'(

Thursday, March 3, 2011

Lost Word, Tambun

Salam..

Seperti yang saya janjikan saya upload juga gambar Family Vacation ke Lost World, Tambun.. Kami bertolak malam hari Jumaat 29 Jan, sampai di Ipoh lebih kurang jam 2pagi dan terus check-in di Homestay.. Ngantok dan penat kami terus tido.. Dalam jam 10pagi kami keluar dari Homestay, dan perjalanan lebih kurang 20 minit sudah sampai di Lost World..

Macam kebiasaan nya, saya mengajak En. Hubby makan breakfast dulu sebelum kami masuk ke dalam.. Secara totalnya saya boleh katakan yang kami sangat seronok.. Dan Naveed la yang paling seronok antara kami.. Heheh.. Layan kan je la gambar di bawah ye..

Tapi agak sedih kerana bateri camera habis.. Hahaha~!! Dah tau nak pergi bercuti boleh pula kami terlupa nak charge kan bateri camera.. Huhuhu~!! Dan paling best lagi, En. Hubby punya handphone dan saya juga kehabisan bateri.. Hahahahahahhahahaha :))

Dan cuma gambar di kolam saya kami tak ada, sebab tak ada siapa yang nak ambil gambar kami.. :)

Naveed 'n' Papa di Petting Zoo

Saya yang cuba untuk menggedik.. Hahah~!!

Sebenarnya ada banyak ikan dalam ni, tapi tak tahu kemana pergi ikan dalam gambar ni.. :)

Ni ayam~!

Air terjun kecil yang comel..

Encek Kura-Kura... :)

Si Comel + Si Manja

Cubaan untuk menggedik lagi.. Hahahah :)

Comel tak? :P

Kura-kura yang sangat besar..

Ermm... Saya pun tak sure ape ni.. Hahaha

Tengok speck Si Comel nie..

Dalam perjalanan pergi..

Saya yang Gorgeous.. :P

Naveed mengantuk..

Mata pun tak larat nak buka..

Silau flash camera..

:)

Insha Allah di kesempatan lain kami nak menjelajah Malaysia ni dengan jayanya.. Heheh :)

Wednesday, March 2, 2011

Miskin Ke Kita Ni..?

Salam untuk semua..

Dalam zaman yang mana setiap saat kedudukan dan wang ringgit menjadi bahan ukuran, saya sering bertanya pada diri sendiri, miskin ke saya ni? Saya takut menjadi miskin.. Sungguh takut..

Saya takut bila saya menjadi miskin dengan ilmu, kerana tanpa ilmu saya umpama sampan yang hanya tunggu masa untuk dihanyutkan ke laut..

Saya takut menjadi miskin nurani, tak boleh membezakan yang baik dan yang buruk.. Bila kita miskin hati nurani, sering kali kita khilaf dalam membuat perhitungan..

Saya takut miskin dengan kasih sayang.. Alhamdulillah setakat ni, saya masih kaya dengan kasih sayang. Sama ada sesama manusia, binatang ataupun tumbuh-tumbuhan.. Cuma di antara binatang, ada antaranya yang saya memang tak suka, tapi saya belum tergamak untuk membunuh..

Saya takut miskin dengan senyuman, kerana senyuman adalah pengubat lara, dan saya percaya senyuman adalah sedekah terbaik tanpa ada rasa berhutang budi..

Dan yang paling saya takutkan bila saya miskin dengan amal.. Oh, saya masih belum bersedia menghadap DIA kerana amal yang masih tidak seberapa, sering kali khilaf dalam melakukan tanggungjawab.. Dan moga DIA masih memberikan saya ruang dan kesempatan untuk tidak leka dalam tanggungjawab saya..

Kerna bila datang malaikat yang mencabut nyawa, tidak dia datang lewat seminit atau cepat seminit.. Dan moga bila saat itu datang, saya benar-benar bersedia..

Cerita Raya Cina Kami :)

Salam untuk semua..

Sorry la cerita untuk Chinese New Year hari tu baru hari ni sempat ber'update'.. Heheh.. Kami balik ke Mersing hari Selasa, jadi saya ambil cuti untuk balik kampung.. Dan En. Hubby juga alhamdulillah setakat ni bila-bila masa kami nak balik, dia tetap akan ambil cuti untuk balik kampung bersama... *Sayang kamu En. Hubby~!! :)

Dan bila dah sampai Mersing, baru saya sedar yang hari Sabtu, 5 Feb 2011 adalah Majlis Kahwin Zalikha.. Kawan masa sekolah dulu. Dan saya cakap dengan suami, kita kena tunggu sampai saya ke kenduri kahwin tu, sebab dulu masa Imieza kahwin saya tak sempat hadirkan diri..

Ini antara sorotan gambar sekitar majlis kahwin tu.. Yang telah diambil dari blog Islah~! :P

Saya dan Haizum.. :)

Oh saya ada di situ~! :)

Waktu ni saya belum datang lagi.. :(

Akad nikah :)

Selamat Pengantin Baru Ika :)

Anak Saya Sudah Cukup Besar Ke?

Salam untuk semua..

Dah hampir berminggu saya tak mengupdate blog ni. Entah la bukannya tiada masa tapi dengan jelas dan nyatanya saya ketandusan idea untuk menulis, dan menulis ini memerlukan kesabaran.. Saya rindu untuk banyak idea menulis.. Saya mahu terus aktif menulis..

Oh, kebanyakkan tulisan saya cuma berkisar tentang keluarga dan kerana merekalah punca saya menulis, dan mereka merupakan kekuatan saya untuk terus menulis.. Huhu 'touching' sudah..

Si Manja Saya..

Hari ni hari pertama anak saya tinggal di taska. Taska Mummy nya lah.. Mulai Mac saya mula hantar Naveed ke taska hari Rabu dan Jumaat sahaja untuk sesuaikan dia dengan kawan-kawan lain.. Hari pertama tadi dia menangis, nasib baik lah taska tu Mummy dia yang jaga, so saya tak perlulah risau sangat..

Besar Dah anak Mama..


Dalam tak risau saya, sehingga entry ini ditulis, sudah hampir 4 kali saya menelefon Mummy nya.. Hahah~!! Benar kata ummi, tak kira sebesar mana pun anak, bila dia adalah anak, sampai bila-bila pun dia tetap 'bayi' pada kita.. Tetap masih kecil.. Huhu.. :)

Dan sekarang kami dalam perbincangan untuk memberi adik kepada Naveed.. Tahun depan dia dah masuk umur 4 tahun, dan kami dah mula nak ajar dia tidur di bilik sendiri, mungkin lebih baik kalau dia ada teman.. Tapi masih memikirkan pro and con nya..

Buah Hati :)